Recepten

KLEINE SANDWICHES

wat heb je nodig 
  • 500gr wit broodmeel
  • 15gr verse gist
  • 50 gr suiker (heb vandaag bruine suiker gebruikt)
  • 2,8dl lauwe melk
  • 25gr boter
  • 2 eigelen
  • snufje zout
  • 1 eigeel met een beetje melk
aan de slag
  • los de gist en de suiker op in de melk, meng dit met de helft van het meel, en laat 10 min rusten
  • voeg de rest van het meel toe, dit kneed ik ongeveer 10 min in mijn kitchenaid
  • tijdens het kneden voeg ik de kleine stukjes boter, het snufje zout en het eigeel toe
  • laat na het kneden 30 min rijzen onder een handdoek, ik zet dit op mijn vensterbank boven de verwarming
  • verdeel nadien in stukjes van 30gr, de stukjes wat opbollen en 10 min laten rusten (gewoon op het aanrecht)
  • duw de bolletjes plat en plooi het deeg dan in de lengte in 3 en rol er sandwiches van, leg ze op je bakplaat (ik gebruik er twee)
  • laat de sandwiches nu 40 min rijzen (onder de handdoek boven de verwarming)
  •  bestrijk de sandwiches met het eigeel gemeng met wat melk
bakken
  • ik bak ze ongeveer 13 min in mijn voorverwarmde (5min) heteluchtoven op 200, dit verschilt een beetje van je oven 

*********************************************************************************


VLAAMSE OVENKOEKEN
( ongeveer 10 stuks)

wat heb je nodig

2o gr verse gist  - 280 gr water - 500 gr broodmeel (kan ook half bruin/half wit) - 
1 tl zout - 1 el reuzel (smout) 

aan de slag

gist en water mengen en bij de bloem doen, ik kneed dat 12 min in mijn kitchenaid, 
tijdens het kneden de reuzel en het zout erbij doen
laat dan 30 min rijzen onder een doek (ik zet dat op mijn vensterbank boven de radiator)
dan het deeg een beetje plat doen, en in porties van 80 gr verdelen, de porties opbollen, en 10 min laten rusten
dan de bolletjes plat duwen en in wat bloem draaien, dat moet nu 45 min rijzen, 
tijdens dat ze rijzen, nog 2 keer plat duwen en met een vork een beetje gaatjes indoen
dan 20 min bakken in de oven op 220 
ik heb een heteluchtoven, en heb ondervonden dat mijn temp niet hoger dan 180 mag, anders zijn ze te hard







Geen opmerkingen:

Een reactie posten